dinsdag 13 oktober 2015

Dertiende etappe, Laren – Vorden

11 oktober 2015
Dertiende etappe, Laren – Vorden



Vol goede moed gaan Riky en ik na de koffie op pad. Het is altijd gezellig om zo’n eind met mijn zus te lopen.
Het weer blijft goed, de temperatuur is zelfs wat gestegen.
We lopen vanaf Laren door Groot Dochteren, een buurtschap met een kleine 300 inwoners, kruisen het spoor en even later het Twentekanaal.
Het eerste plan voor de aanleg van het Twentekanaal, officieel het Kanaal Zutphen – Enschede, stamt al uit het midden van de 19e eeuw. Pas in 1930 wordt, na een hele periode van ruzie over verschillende ontwerpen, begonnen met het graven van het kanaal. Het grootste gedeelte is aangelegd als werkverschaffingsproject tijdens de crisisjaren. Je moet daar nu niet meer aan denken, maar het meeste werk werd met de schop en de kruiwagen gegraven. In 1938 was het kanaal klaar.
Kanaal Zutphen – Enschede
Even later kruisen we de Berkel. Deze rivier ontspringt in de stad Billerbeck in Nordrhein Westfalen. Vanaf Rekken is het riviertje gekanaliseerd en mondt uiteindelijk bij Zutphen in de IJssel uit. Hoewel de Berkel is gekanaliseerd, blijft het door het landschap meanderen.
De Berkel
Het Pieterpad voert ons verder door landgoed Velhorst en een Militair oefenterrein naar Het Enzerinck, een buitenplaats gebouwd in 1835-1836 voor de latere burgermeester van Vorden, Jonkheer van Panhuys. Even later passeren we ook buitenplaats Den Bramel. Al in 1396 was er sprake van bewoning door Gerrit den Bramel. De huidige bebouwing stamt uit de periode 1720-1726. Werkelijk een plaatje om naar te kijken.
Buitenplaats Den Bramel

Niet veel later komen we aan in Vorden. We lopen niet naar het eindpunt van deze etappe, Kasteel Vorden, maar slaan bij de spoorwegovergang rechts af naar het centrum van Vorden om bij Bistro de Rotonde onder het genot van bier, wijn en een bittergarnituur de komst van Marcel af te wachten.
Al Marcel is gearriveerd rijdt ik met Marcel en Riky mee naar Apeldoorn waar ik op de trein terug naar Enschede stap.



Vandaag heb ik van Laren tot Vorden in ongeveer 2 en een half uur 14 km afgelegd.
In totaal heb ik in 53 uur en 1 kwartier 235 km afgelegd.

Ik heb nog 246 km te gaan naar de Sint Pietersberg.

Het Enzerinck, Buitenplaats uit 1826 in neoclassicistische stijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten