zaterdag 7 juni 2014

Eerste en tweede etappe Pieterburen - Winsum - Groningen

6 juni 2014

Eerste etappe, Pieterburen – Winsum

Het is een feit. Ik heb samen met Jasper en Rebecca de eerste etappe van het Pieterpad gelopen.
Vanochtend hebben wij de aanhanger en de auto ingepakt en zijn met z’n vieren, Els, Rebecca, Jasper en ik zelf naar Winsum vertrokken. Bij camping Recreatie Marenland hebben we de tent opgezet en na het avondeten zijn we naar Pieterburen gereden.
Bij café ‘De Buren van Pieter’, het startpunt van het Pieterpad stonden we al meteen voor een raadsel: op de gevel hangt een bord waarop wordt vermeld dat de afstand naar Maastricht 464 km is, waarlijk een hele afstand, maar op de pilaar voor het café is de afstand naar de Sint Pietersberg 490 km en in het routeboekje is de afstand naar de Sint Pietersberg 481 km. De werkelijke afstand zal ik waarschijnlijk nooit weten, maar ik wil alle kilometers onder mijn voeten door laten gaan. 
Na een fotomomentje hebben Rebecca, Jasper en ik afscheid van Els genomen en zijn om tien over half zeven op (Pieter)pad gegaan.




Al bij de eerste afslag, bij de molen ‘De Vier Winden, werden de eerste van waarschijnlijk vele foto’s gemaakt. 
Er was mij van diverse kanten verzekerd dat vooral het Groningse deel van het Pieterpad saai zou zijn, maar daar is ons niets van gebleken. Groene akkers, grazige weiden, houtwallen en hier en daar zelfs een ‘compensatiebosje’, aangelegd door Staatsbosbeheer ter compensatie van verdwenen houtwallen, boomsingels en oeverbegroeiing door ruilverkaveling. Mooie vergezichten met hier en daar een molen of kerktoren aan de einder en een oude boerderij weggestopt in een bosje.
Voor het compensatiebosje het Oosterbos, heeft Rebecca haar wandelschoenen vanwege twee dikke blaren verruild door sandalen. Ze dacht dat dat wat verzachting zou geven, maar in Eenrum heeft ze toch besloten om af te haken. Els werd gebeld en die heeft Rebecca dar opgehaald terwijl Jasper en ik weer verder zijn gelopen. In Mensingeweer waren we zo in gesprek dat we de afslag hebben gemist. Gelukkig kwamen we daar al na zo’n 50 meter achter en hebben het goede pad weer opgepikt. Dat was zeker de moeite waard, want het pad ging door een oud dorpsgezicht en we zijn over een smal pittoresk bruggetje het Mensingeweerster Loopdiep over gestoken. We hebben dit Mensingeweerster loopdiep helemaal tot aan het Winsumerdiep gevolgd. Daarna kregen we al snel de camping en de tent aan de andere kant van het Winsumerdiep in zicht. Na een zwaai en fotomomentje zijn we tot in het dorp naar café ‘De Gouden Karper gelopen waar het einde van de eerste etappe is. Daarna een klein stukje, over de etappe van morgen, over het schelpenpad langs het Winsumerdiep waar op de camping een eind aan de wandeling kwam.

De standen

Vandaag heb ik in ongeveer 2 en een half uur 11 km afgelegd.


7 juni 2014

Tweede etappe, Winsum – Groningen

Vanochtend al ‘vroeg’ uit de veren om op tijd, voordat het al te warm wordt, naar Groningen te wandelen. Na het ontbijt, heerlijke verse kaiserbrödchen en pistoletjes, ben ik om tien voor negen aan de wandeling begonnen. Het is mooi helder weer met een licht briesje. Heerlijk weer om te wandelen. Al gauw loop ik weer tussen de weiden en moet ik over een hek klimmen om het pad door een weiland te vervolgen. Na een tweede hek loop ik in een paardenwei. Gelukkig blijven ze rustig op een afstandje staan te grazen. Daarna gaat het verder via de openbare weg en fietspaden. 
Hoogtepunten van deze etappe zijn het dorpje Garnwerd en de wierde Oostrum. 


Garnwerd vanwege een zeilschip dat met gehesen zeilen pal voor de molen en naast de ophaalbrug lag afgemeerd. Een mooi plaatje. Oostrum is een heel oude wierde, in Friesland spreken ze van een terp, waarop een 13e eeuws Romaans kerkje tussen een oude begraafplaats staat. 
Ik ben even binnen wezen kijken waar een van de buurvrouwen net uitleg gaf aan een groep fietsers. Een interessant verhaal over het ontstaan van de wierde en de restauratie van de kerk, waarbij weer oude schilderingen tevoorschijn zijn gekomen. Buiten gaf ze nog uitleg over de begraafplaats en de afgraving vorige eeuw om de vruchtbare grond via een sleepspoortje naar Friesland te transporteren. De oude contouren van de wierde zijn nog goed zichtbaar. Er worden nog steeds oude botten gevonden bij het bewerken van het land, waaruit blijkt dat dit gebied al vele eeuwen geleden werd bewoond.
Her en der hoor ik al van verre waar de kikkers zich ophouden. Het gekwaak van grote groepen groene kikkers is al op tientallen meters afstand te horen.
Het gedeelte vanaf de universiteit tot het centrum lijkt het minst aantrekkelijke gedeelte van de tocht, maar ook daar ben ik pareltjes tegengekomen zoals een haventje met oude boten en soms schilderachtige gevels en kerktorens.
Vanaf de vismarkt ben ik eerst doorgelopen naar het Goudkantoor aan het Waagplein waar ik met Els, Rebecca en Jasper heb geluncht. Na de lunch heeft Els mijn wandelschoenen naar de parkeergarage gebracht en heeft mijn sandalen weer mee terug genomen. Op de sandalen heb ik het laatste gedeelte van deze etappe naar het station gelopen.

Daarna weer terug naar het Goudkantoor waar ik de rest van de middag onder het genot van Golden Raand, een lekker Gronings biertje, mijn boek heb zitten lezen terwijl de anderen gaan winkelen.

De standen

Vandaag heb ik in ongeveer 4 uur en drie kwartier 19 km afgelegd.

In totaal heb ik in 7 uur en een kwartier 30 km afgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten