donderdag 28 juni 2018

Drieëntwintigste etappe, Swalmen – Montfort


27 juni 2018
Drieëntwintigste etappe, Swalmen – Montfort
Sint Lambertuskerk in Swalmen
We hebben heerlijk geslapen en na een goed ontbijt ga ik weer op pad. Het is heerlijk zonnig weer, prima om te wandelen. Later op de dag kom ik erachter dat het flink warm kan worden. Gelukkig heb ik mijn camelback gisteravond goed gevuld in de minibar op onze kamer gelegd zodat ik de hele dag voldoende fris water mee draag.
Net buiten de bebouwde kom zie ik kasteel Hillenraedt liggen. Een, helaas, voor publiek niet toegankelijke vierkante waterburcht. 

Toegang kasteel Hillenraedt
Kasteel Hillenraedt

Het kasteel is al van voor 1380 toen het voor het eerst werd genoemd. In 1572, toen Arnold Schenck kasteelheer was en de Tachtigjarige oorlog in volle gang was, heeft Willem van Oranje het kasteel als hoofdkwartier gebruikt vanwaar hij de belegering van Roermond heeft geleid. Het ging er indertijd niet zachtaardig aan toe, maar dat is een verhaal dat niet in deze blog past.
Na het kerkdorpje Boukoul, gaat mijn Pieterpad een stukje over de oude Romeinse weg of heirbaan Heerlen-Xanten. Ik denk dat ik hier niet goed heb opgelet, want ik heb er niets van gezien. Even later loop ik langs de kasteelboerderij Zuidewijk Spick, dat is verbonden aan kasteel Hillenraedt en dat in de 16e en 17e eeuw is gebouwd.
Kasteelboerderij Zuidewijk Spick


Buizerd en kraai (Helaas geen goede foto)
Er volgt een mooi pad tussen de weiden en ik zie een buizerd over de weide scheren die even verder op een paal lijkt te landen. Als ik de foto vergroot van de zwarte gestalte waarvan ik verwachtte dat het de buizerd is, blijkt het dat het een kraai is die vlak naast de buizerd, die veel lichter is, op een tweede paal zit. Als ik dichterbij kom om ze beiden goed op de foto te zetten, vliegt eerst de kraai weg, op de hielen gezeten door de buizerd. Helaas geen goede foto. 

Mooi pad tussen de weiden
Dan doemt mijn eerste rustplek op, het Spikkerdal, een boerencamping met groentewinkel en een gelegenheid om koffie met vlaai te bestellen. Dat laatste doe ik natuurlijk.
Het daaropvolgende gedeelte is vrij saai, maar dat hoort er ook bij. Als ik eenmaal het goederenspoortje de IJzeren Rijn en de Keulse Baan gepasseerd ben, wordt het weer beter.
De IJzeren Rijn heeft zijn oorsprong in het verdrag tussen België en Nederland toen in 1839 de onafhankelijkheid van België een feit werd. België kreeg het recht om op eigen kosten door Limburg een weg- of kanaalverbinding met Pruisen aan te leggen.  Aanvankelijk zou het een kanaalverbinding worden, maar uiteindelijk werd dit een spoorverbinding. In 1879 is deze spoorverbinding in gebruik genomen, maar in en na de eerste wereldoorlog nam het gebruik van dit gedeelte van de IJzeren Rijn af. Momenteel liggen alleen de rails er nog….
Na het dorpje Melick kom ik snel in Sint Odiliënberg, waar op de Sint Petrusberg, niet te verwarren met de Sint Pietersberg, de basiliek van de heiligen Wiro, Plechelmus, ook bekend in Oldenzaal, en Otgerus staat. Een mooie kerk met twee torens. In Sint Odiliënberg gebruik ik ook een lunch met een lekkere tosti.
Odiliënberg

Vanaf Sint Odiliënberg loopt het Pieterpad door het Sweeltje. Het Sweeltje is een gemengd bos dat eerder een productiebos voor de mijnbouw was en waar vooral de grove den groeide.
In Montfort aangekomen zit Els op een terrasje in de schaduw te wachten. Na een pilsje voor mij stappen we in de auto en rijden “toeristisch” terug naar onze camping in Sint Geertruid.

Vandaag heb ik in ongeveer 5 uur en 2 kwartier 22 km afgelegd.
In totaal heb ik in 104 uur 432 km afgelegd.

Ik heb nog 61 km te gaan naar de Sint Pietersberg.





Pieter Pad?




Praxis en Gamma broederlijk naast elkaar



Geen opmerkingen:

Een reactie posten