donderdag 17 augustus 2017

Achttiende etappe, Groesbeek – Gennep

4 augustus 2017
Achttiende etappe, Groesbeek – Gennep

Dit keer is de reis naar het startpunt anders dan de voorgaande keren. Mijn zus Riky uit Apeldoorn loopt twee dagen met mij mee en daarom vertrek ik al op donderdagavond met de trein naar Apeldoorn. Omdat het ook de halve finale van het UEFA Women's Euro 2017 op donderdagavond in Enschede gespeeld wordt zorg ik dat ik op tijd op het station in Enschede ben om nog een plekje in de intercity naar “het westen” te vinden die vanwege het toernooi ook op station Enschede Kennispark stopt. Dat lukt vrij goed, want de trein is en blijft praktisch leeg. Het gros van de toeschouwers gaat lopend vanuit de binnenstad van Enschede naar het FC Twente Stadion, dat van de UEFA voor de duur van het toernooi de naam Grolsch Veste niet mag dragen.



De trein vertrekt om kwart over 7 en ik ben op tijd bij mijn zus in Apeldoorn om daar naar de wedstrijd Nederland-Engeland te kunnen kijken. Deze wedstrijd werd natuurlijk door de Nederlandse dames gewonnen.
De volgende ochtend brengt mijn zwager Marcel ons met de auto naar Groesbeek. Onderweg regent het nog, maar in Groesbeek is het droog en dat zal het de verdere dag ook blijven.
We nemen afscheid van Marcel en gaan dan op stap.
Het gebied waar Groesbeek ligt wordt gevormd door de noordwestelijke uitlopers van de Nederrijnse Heuvelrug. Deze heuvelrug dateert al uit het Saalien en is al 200.000 jaar geleden ontstaan.
De oudste bewoning van Groesbeek is terug te voeren naar de tijd dat de Romeinen in deze streek aanwezig waren.
We lopen ongeveer 1 km door Groesbeek voordat we het Groesbeekse Bos op de Wolfsberg inlopen. We hoeven niet bang te zijn om wolven tegen te komen, want de laatste wolf die in Nederland rondliep is hier in 1822 doodgeschoten. 


Wanneer we het bos verlaten lopen we even door de velden. We komen al snel bij de Kiekberg en de St. Jansberg. Een prachtig heuvelachtig bosgebied waar iets westelijk van de Kiekberg de Mookerheide ligt, vanwaar Jan Klaassen de Trompetter volgens Rob de Nijs met zijn trompet en zijn leger nooit weer is teruggekeerd. Helaas laten wij de Mookerheide “rechts liggen ;-)”. 
Het bosgebied waar we wel doorheen wandelen, is een opeenvolging van beboste heuvels met beuken, eiken en tamme kastanjes, en fraaie beekjes en vijvers. 


Op de Sint Jansberg lopen we de ene keer in Gelderland, waar onze tocht ook is begonnen, dan weer in Limburg, om vervolgens via Gelderland weer in Limburg uit te komen.
Als we het bos uitlopen zien we Eethuis de Diepen  waar we de tijd nemen om van twee heerlijke pannenkoeken te genieten.
Vanaf dit punt is de route drastisch veranderd. Wij lopen nog met de 8e druk in de hand en met de 9e druk loopt de route niet meer over de Grensweg langs de Nederlandse kant van het Duitse Reichswald, maar volgt zij een stukje de Zwarte Weg richting Milsbeek.
In Milsbeek ligt het kleinste Britse ereveld van Nederland en hier liggen 210 militairen begraven die na 8 februari 1945 bij operatie Veritable zijn gesneuveld.
We verlaten Milsbeek over de Smelenberg die bij Theehuisje Milsbeek op de Bloemenstraat uitkomt.
 Het theehuisje Milsbeek is gevestigd in het bakkershuisje bij boerderij “De Kroon”, dat de oudste woning van Milsbeek is.

Boerdeij "De Kroon"
Dit mooiste pand in Milsbeek stamt al uit 1739, maar voor die tijd moet er ook al een boerderij hebben gestaan. De Kroon is in die tijd als schipperscafé gebouwd.
We steken de Bloemenstraat over en we passeren al snel de Niers. De Niers ontspringt in Erkelenz in Duitsland en stroomt vanaf daar zo’n 114 km voordat ze hier op nog geen tweehonderd meter vandaan uitmondt in de Maas maar die krijgen we hier nog niet te zien. Het pad loopt langs de restanten van het Genneperhuis, het geboortehuis van de Heilige Norbertus. Deze heeft in 1120 de orde van de Norbertijnen gesticht. Het Genneperhuis stond vlak bij de monding van de Niers tegen de Maas. De Romeinen hebben hier al een fortificatie gehad. Het was echter geen perfecte locatie voor een fortificatie, omdat het in de winter werd belaagd door hoog water en kruiend ijs. In de Middeleeuwen hebben de Heeren van Gennep hier de burcht Genneperhuys gebouwd dat later werd uitgebreid met vestingwerken. Na diverse roerige tijden werd het in 1710 door de Fransen verwoest. In 2009 zijn ze begonnen met een reconstructie van de fundamenten, kroonwerken en grachten van het Genneperhuis.


Wat voor ons volgt is een mooie wandeling door het gebied tussen Maas en Niers en rond een uur of drie lopen we Gennep via een voetgangersbrug over de nu droog liggende stadsgracht en een poort in de oude stadsmuur binnen. We wandelen eerst nog even door de pittoreske stadskern voordat we neerstrijken op het terras van Hotel de Kroon.

Pittoreske stadskern van Gennep

Tegen vier uur begeven wij ons naar B&BVijverzicht, waar wij gastvrij worden ontvangen door eigenaresse Ria. ’s Avonds lopen we nog even de binnenstad in voor een lekkere maaltijd bij Babbels Lunch en koffie met zicht op de ooievaars op het oude raadhuis van Gennep.


Vandaag hebben we in ongeveer 5 uur 15 km afgelegd.
In totaal heb ik in 76 uur 328 km afgelegd.

Ik heb nog 164 km te gaan naar de Sint Pietersberg.




Groene Water Sint Jansberg

Groene Water




Drievijvers 

Drievijvers

Sint Martinustoren Gennep


Ellen Hoffmannplein Gennep

Ellen Hoffmannplein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten