dinsdag 23 september 2014

Vijfde etappe Rolde - Schoonloo

21 september 2014

Vijfde etappe, Rolde-Schoonloo

Om half 8 gaat de wekker. Gelukkig is het droog. Gelukkig, want ik werd rond een uur of 4 wakker van de regen op de tent en om half 7 regende het nog. Na het ontbijt rijden we naar Schoonloo waar we de auto parkeren voordat we weer terugfietsen naar Rolde.
De voorgaande etappes tussen Groningen en Rolde gingen door “Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap de Drentsche Aa”, de komende etappes lopen over “Het Drents Plateau”, hoewel we ook tijdens de etappe van vandaag langs en over het Andersche Diep zullen lopen.
Vanaf de camping volgen we eerst over ca. 3 km een gedeelte van de voormalige spoorverbinding tussen Gasselternijveen en Assen. Deze spoorlijn is in 1905 geopend voor reizigers- en goederenvervoer. In 1947 werd de lijn gesloten voor reizigers en rond 1970 ook voor het goederenvervoer. De rails en bielzen zijn grotendeels verwijderd, maar het stationsgebouw van Rolde is behouden gebleven, zoals ook een stukje rails waar het oude spoortje de Koelandsdijk kruiste. 
De oude spoorrails in de Koelandsdijk

Na ongeveer een halve km vanaf de camping bereiken we het echte eindpunt van de voorgaande etappe, de begraafplaats bij de Jacobuskerk van Rolde. Toch wel raar, een begraafplaats als eindpunt…
De Jacobuskerk

We volgen het oude spoortracé, kruisen opnieuw het Andersche Diep en lopen door tot vlak bij het gehucht Anderen. In Anderen zijn stenen vuistbijlen uit 60.000 jaar voor Christus gevonden, de oudste bewijzen van bewoning in Drenthe, terwijl het plaatsje zelf “pas” meer dan 600 jaar bestaat.
We kruisen de N33 onder een splinternieuw viaduct en lopen de Westerlanden binnen. De scheiding tussen de verschillende percelen zijn met palen en schrikdraad afgezet en die moeten we via een opstapje passeren.
Met het opstapje over het schrikdraad
We kruisen opnieuw het Andersche Diep, maar nu is er niet alleen een bruggetje, maar ook een “voorde”, een doorwaadbare plaats waarvan de oevers en de bodem vroeger bekleed werden met stenen zodat de voermannen met de paard en wagen niet vast kwamen te zitten in de modder. 
Hier passeer ik de voorde over het Andersche Diep
Enige tijd later kruisen we het Andersche Diep opnieuw, dit keer over bruggetje gemaakt van oude bielzen, misschien de bielzen van het vroegere spoorlijntje.
We verlaten het gebied van de “Diepen” en komen in de bossen die vanaf voorlaatste eeuwwisseling zijn aangelegd voor de houtproductie. Bij de aanleg van de bossen door het in 1899 opgerichte Staatsbosbeheer werd vooral gebruik gemaakt van “gewone” werklozen, landlopers, dronkenlappen of veroordeelden uit opvoedingsgestichten. 
Ook de keienpaden werden in de werkverschaffing aangelegd

De laatste tijd zijn de productiebossen steeds meer omgevormd om ruimte te maken voor recreatie, educatie en natuurontwikkeling en is een meer gemengd bos ontstaan. Bijna aan het eind van de bossen lopen we langs het Meindersveen, waar een smal paadje door het wuivende gras omheen loopt. 
Berkenzwammen groeien, zoals de naam al zegt, op berken
We wandelen verder overhet Grolloërveld, een heidegebied zoals het er voor de bebossing al uit moet hebben gezien.
Op 2,5 km voor Schoonloo zien we opeens Guusje bij kampeerboerderij “De Warme Bossen” onder een parasol op het terras zitten. We hadden onderweg op modderige stukken de sporen van haar Rolrugzak al regelmatig gezien. We drinken daar een kop koffie, Guusje vertelt dat ze haar tentje bij de kampeerboerderij opzet om daar te overnachten. We nemen afscheid en lopen de laatste kilometers door het ruilverkavelingsgebied en het Strubbenbos naar Schoonloo waar deze etappe eindigt.
We rijden met de auto terug naar de camping waar we de tent afbreken, de auto weer inpakken en naar Enschede vertrekken.

Wilma en ik hebben er twee mooie wandeldagen opzitten waar ik, naast van het natuurschoon en de mooie omgeving, van de verwondering en opmerkzaamheid van Wilma heb genoten. Wilma heeft mij regelmatig gewezen op opmerkelijke paddenstoelen, vergezichten of mooie plantjes.
Wilma, bedankt voor je gezelschap op etappe 4 en 5 van Zuidlaren via Rolde naar Schoonloo.
Het geel hoorntje komt vooral voor op vermolmde takken en stammen van loofhout

Het Meindersveen

Éen kilometer voor Schoonlo, nog maar 410 km naar de Sint Pietersberg
Vandaag hebben Wilma en ik in ongeveer 5 en een half uur 18 km afgelegd.

In totaal heb ik in 22 uur en drie kwartier 87 km afgelegd.

1 opmerking:

  1. Leuk en mooi om te lezen oom! Succes met de komende kilometers. Groetjes van je liefhebbende neef Martijn

    BeantwoordenVerwijderen