Tiende etappe, Ommen – Hellendoorn
Na de zomerstorm van zaterdag 25 juli begint deze zondag zonnig met weinig wind en dat zal de hele tocht vandaag zo blijven. Om half acht rijden Jasper en ik met de auto naar Hellendoorn. De fietsen staan op de Twinny Load om van Hellendoorn naar Ommen te fietsen. Om acht uur komen we in Hellendoorn aan en parkeren daar de auto. We fietsen over de Ommerweg, de Hellendoornseweg, de Lemelerweg en uiteindelijk de Hammerweg naar het station in Ommen.
Om 9 uur stallen we de fietsen in de stalling bij het station en even later zijn we op Pieterpad naar Hellendoorn.
Al snel blijkt dat we de vlakke gebieden van de eerdere etappes achter ons hebben gelaten. Eén van de eerste straten waar we overheen lopen heet de Bergweg. En niet voor niets, want deze weg leidt ons naar de 33 meter hoge Besthmenerberg waar we, bovenaan gekomen, besluiten om de uitzichttoren ook nog maar even te beklimmen.
Uitzichttoren op de Besthmenerberg |
Als we weer aan de voet van de toren staan vervolgen we onze weg. Na de passage van de Hammerweg komen we langs de Steile Oever waar goed te zien is hoe een buitenbocht van een meander van de Regge zich een weg door de stuwwal heeft gebaand.
Steile Oever |
We lopen verder langs een wakelbosje (jeneverbesbosje), door bos en over heide en bereiken als “hoogtepunt” van onze tocht de top van de Archemerberg met een hoogte van wel 78 meter boven NAP de op één na hoogste berg van Overijssel. Ook hier weer een prachtig uitzicht over de omgeving.
Op het hoogste punt staat een vierkante zandstenen zuil met bronzen landmeetbout die rond 1890 is geplaatst als één van de vaste punten voor de Rijks Driehoeksmeting met de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort als nulpunt van het assenstelsel.
Boven op de Archemerberg |
We dalen weer af en lopen langs misschien wel de grootste zwerfkei van Nederland en het Grote en Kleine Ravijn. We verlaten de route om op de Lemelerberg, met z’n hoogte van 77 meter de op drie na hoogste berg van Overijssel, te genieten van appeltaart met slagroom en wat te drinken.
Boven op de Lemelerberg het Monument 1813 opgericht ter herinnering aan de herwonnen onafhankelijkheid. |
Een paar kilometer verder komen we weer bij een bos dat we over het jaagpad langs de Boksloot inlopen. In 1863 liet ene Hendrik Meinsz de Boksloot graven om mest, stratendrek en gier dat met mestboten dat via de Overijsselse kanalen vanuit Amsterdam en Zwolle werd aangevoerd en overgeladen op bokken, platboom vaartuigen, naar zijn eenvoudige boerderij te vervoeren. Landbouwproducten, veldkeien en later ook hout werden via de boksloot weer naar het Overijssels kanaal vervoerd. Nog steeds is de Boksloot goed zichtbaar in het bos, maar er staat niet veel water meer in.
Ook hier beklimmen we een berg, dit keer de Eelerberg. Ondanks zijn bescheiden hoogte van 40 meter boven NAP hebben de Duitsers hier tussen 13 november en 28 maart 1944 in de Tweede Wereldoorlog een mobiele lanceerinstallatie voor V2 raketten (Vergeltungswaffe 2) ingericht vanwaar de eerste onbemande geleide ballistische raketten werden afgeschoten op onder andere de haven van Antwerpen en de brug in Remagen in Duitsland. Op 16 november 1944 vond de eerste lancering plaats.
Als we het bos uit komen horen we aan onze rechterkant het gejoel van het publiek in Avonturenpark Hellendoorn en zien we voor ons de kerktoren in Hellendoorn opduiken waar vandaag het eindpunt van deze etappe ligt.
Hellendoorn is de plaats waar dichteres Johanna van Buren (1881-1962) woonde en gedichten in de “moodersproake” schreef. Jarenlang schreef zij wekelijks een gedicht in dialect dat in het Twentsch Zondagsblad werd geplaatst. Johanna van Buren heeft veel betekend voor de instandhouding van de Twentse taal.
Johanna van Buren "Ik bidde oew, jonge volk van noew: Hoaldt déigen sproake in eer'n. Oew beste doon de'j Hollaands könt, Mar... 't eigne neet verleer'n" |
Vandaag hebben we in ongeveer 5 uur 21 km afgelegd.
In totaal heb ik in 43 en een half uur 192 km afgelegd.
Ik heb nog 289 km te gaan naar de Sint Pietersberg.
Eikenblad na de storm met regendruppel in de zon |
Gras op de heide dat is neergeslagen door de storm |
Uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Besthmenerberg |
Tak van dennenboom die een beetje in de war is |
Vanaf hier nog 305,5 km? |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten