dinsdag 28 april 2015

Achtste etappe, Coevorden – Hardenberg

 27 april 2015
Achtste etappe, Coevorden – Hardenberg

Afgelopen week is de datum voor de achtste etappe regelmatig heen en weer geschoven van de zondag naar Koningsdag en weer terug. Bijna iedere dag gaf buienradar een andere dag op met voor mij een goed weertype om te wandelen: Droog, het liefst een zonnetje en de wind in de rug als de temperatuur aan de lage kant zou zijn. Uiteindelijk heb ik de knoop op zaterdag doorgehakt en voor Koningsdag gekozen. Er zou dan pas later op de dag zon zijn, maar dat heb ik op de koop toe genomen. Dat blijkt een goede keuze geweest te zijn, want zondag was niet droog en Koningsdag was een prachtige dag met blauwe lucht en schilderachtige wolkenpartijen en ook nog eens de wind in de rug.
Els heeft mij, vanwege de regen die ‘s morgens in Enschede viel, met de auto naar het station hier in Enschede gebracht. Om 16 over 7 klonk de fluit van de conducteur en om even over half 9 stond ik al in Coevorden. Daar scheen de zon, terwijl het in Enschede pas later op de ochtend mooi weer werd.

Voormalig station van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg Maatschappij aan de Krimweg in Coevorden
Al snel verlaat ik Coevorden en loop langs een strak aangelegde beek naast een bedrijventerrein. Als ik de bebouwing achter me heb gelaten loop ik door een landschap met een “heuvelrug” en een in ere herstelde Kleine Vecht dat volgens een ontwerp van Els Korff uit Finsterwolde is aangelegd om het stroomdal van de Kleine Vecht het industriegebied van elkaar te scheiden. 
Herstelde Kleine Vecht met de "Heuvelrug"
Op het eind van de heuvelrug loop ik onder der Drentse Poort door en “verlaat” ik Drenthe. De Drentse poort is een kunstwerk van de Amsterdamse beeldhouwer Rob Schreefel.

De Drentse Poort
 Hoewel ik net onder de Poort van Drenthe ben doorgelopen, loop ik nog een anderhalve kilometer verder voordat ik de grens met Overijssel passeer.
De grens Drenthe - Overijssel
Even later krijg ik de zwarte contour in het oog waar de spoorlijn Zwolle–Emmen bij De Haandrik de Vecht kruist. Dat is ook de plek waar het Kanaal Almelo–De Haandrik uitmondt op de Vecht en aan de overkant van de Vecht weer als het Coevorden–Vechtkanaal weer verder loopt naar Coevorden. Het is een bijzondere plek waar een van oorsprong natuurlijke waterloop een civieltechnische waterloop kruist. Ik steek hier zelf eerst de spoorlijn, dan de Vecht en vervolgens bij de sluis het kanaal over.
Uitzicht op de waterkruising bij De Haandrik. Linksonder en rechtsboven de Vecht, rechtsonder het Kanaal Almelo-De Haandrik en linksboven het Coevorden-Vechtkanaal.

Even later kom ik in Gramsbergen aan waar ik het kanaal nogmaals kruis om aan de overkant bij café Boonstra een kleine rustpauze neem onder het genot van een kop koffie te drinken met een heerlijke plak kruidkoek.
In Gramsbergen zijn de voorbereidingen voor de Koningsdag viering al in gang gezet en ik verlaat het dorp al snel via een brug over de Vecht in de richting van Ane. In de buurtschap Ane is in 1227 een veldslag uitgevochten tussen een ridderleger van Otto van Lippe, de bisschop van Utrecht, en de troepen van Rudolf de 2e van Coeverden, burggraaf van Coevorden, de Drentse troepen hebben daar het leger van de bisschop verslagen en de bisschop zelf is daarbij gesneuveld.
Even verder kom ik bij het Engelandsche Bosch, een bosje op rivierduinen in een afgesneden meander in de Vecht. 
Levende, uitbottende tak boven de dode tak van de Vecht.
Het pad loopt langs de binnenbocht van de dode tak van de Vecht en komt uit bij het landschapskunstobject GEO METRIE
Landschapskunstobject GEO METRIE. Op de voorgrond de traptreden die refereren aan de dwangarbeid van de Joden in WOII
Militair ingenieur Pieter de la Rive, de ontwerper van het wereldberoemde schanswerk van Bourtange en de verdedigingswallen rond Maastricht, heeft destijds een 35 km lange verdedigingslinie die zich uitstrekt van Dalfsen tot voorbij Gramsbergen ontworpen, maar deze is nooit gerealiseerd. GEO METRIE is geïnspireerd op het Oud-Nederlandse bastiontype met een maatvoering die is gebaseerd op de gulden snede verhouding en het Rijnlandse maatsysteem (in roeden en voeten) zoals Pieter de la Rive het in 1720 ook zou hebben toegepast. Verder refereert het aan de Joden die in de Tweede Wereldoorlog het laantje dat nu bij het kunstobject stopt, onder dwang van de bezetter hebben aangelegd. Voordat ik mijn weg vervolg over het Jodenlaantje leg ik nog een steen op de traptrede waarop de verwijzing naar dit trieste werk is vastgelegd.
Even later kom ik bij Vechtcorridor bij Hardenberg.
Vechtcorridor bij Hardenberg
Hier heeft de Vecht de ruimte gekregen om water te kunnen bergen en daarmee is tevens de Vecht als de ecologische verbindingszone verbeterd.
Ik loop door dit mooie gebiedje en steek via een nieuwe fietsbrug voor de laatste keer de Vecht over en loop Hardenberg binnen waar het Koningsfeest in volle gang is. Ik loop snel door naar het station om de trein naar huis te pakken.
Ik was blij verrast over de afwisselende route door weiden, akkers, buurtschappen en dorpjes.



Vandaag heb ik in ongeveer 4 uur en drie kwartier 19 km afgelegd.
In totaal heb ik in 38 en een half uur 150 km afgelegd.

Ik heb nog 331 km te gaan naar de Sint Pietersberg.
Boom produceert haardhout

Ooievaar op nest bij Coevorden


Pieterpad langs de dode tak van de Vecht

Op de voorgrond één van de plaquettes met de kaart van het Raakpunt N34, waar de Vecht de N34 "raakt".
Op de achtergrond het raakpunt in het landschap.
De fietsbrug over de Vechtcorridor en over de Vecht